10 weken!

24-12-2021

Het is ongelofelijk, maar we zijn aan het einde gekomen van onze 10 weken trip door Senegal! Het klinkt kort, maar soms voelt het alsof ik al maanden onderweg ben. We hebben in de afgelopen 10 weken veel km afgelegd en zijn we 12 keer verplaatst om zo (bijna) alle regio's te kunnen bezoeken. Nu realiseer ik me pas ook hoe groot het land is en hoever de patiënten moeten reizen om naar Dakar te komen. En zelfs al zijn wij nu naar de regio's afgereisd, dan nog was het soms uren reizen voor de patiënten om ons daar te zien. 

Het vertrek uit Dakar staat nog vers in ons geheugen, hoe we vertrokken zonder eigenlijk precies te weten wat er van ons werd verwacht en hoe het is om op reis te zijn. Alles was nieuw voor mij, ook het zien en screenen van de patiënten  en ik heb enorm veel geleerd deze afgelopen 10 weken. Van kleine dingen zoals wat we nodig hebben op een patiënten selectie dag, het inrichten van de zaal waar we die dag werken tot het zien van ingewikkelde ziektebeelden en het stellen van de juiste vragen. Al doende leren, was hier wel echt aan de orde. Wat zien we, wat denken we en vervolgens of het iets is waar we als Mercy Ships mee kunnen helpen. 

De laatste weken hebben we regelmatig moeten aanpassen en veranderde ons rooster en is de eerste week van januari verplaatst naar afgelopen week. Daardoor werd ons schema nog strikter en hebben we in plaats van 11, 12 regio's kunnen bezoeken. 
In één van de regio's was er op het moment dat wij er waren een staking van het openbaar vervoer, dat betekende dat de patiënten niet naar het ziekenhuis konden komen en hebben wij besloten op te splitsen in 2 teams en te reizen naar de districten in de regio. Elk team bezocht 3 districten met daar tussen ongeveer een uur reistijd, en dat betekende ook 3 keer in- en uitpakken en schoonmaken. Dat was nogal anders dan we de afgelopen regio's gewend waren maar maakte het ook juist leuk en avontuurlijk. Op deze manier hebben we toch patiënten kunnen zien en kunnen inroosteren voor een nieuwe afspraak op het schip. 
In een andere regio was de ruimte waar we wilde werken niet veilig genoeg wat betreft elektriciteit en hebben we besloten buiten de patiënten te zien. Dat was best grappig, verdeeld in groepjes onder een grote boom! En dat zijn zomaar 2 voorbeelden van hoe dingen uiteindelijk toch anders lopen dan gedacht. 

Terugkijkend op de periode zijn we dankbaar dat alles zo goed is verlopen en we tijdens de reisdagen geen problemen hebben gehad onderweg of met de auto's. En dat is met zoveel km op de teller toch wel een grote zegen! We zijn dankbaar voor alle patiënten die we mochten zien, vele van hen hebben sinds 2019 gewacht op een nieuwe afspraak door covid. Ook waren er goede gesprekken met de ziekenhuisdirecteur in elke regio en het ministerie van Volksgezondheid die in elke regio een Chief Medical Officer heeft. Daardoor was het mogelijk voor ons om het werk te kunnen doen en was er altijd een ruimte beschikbaar in het ziekenhuis van de regio waar we op dat moment waren. 
Ook als team hebben we elkaar goed leren kennen, het is niet niks om met 8 verschillende mensen, verschillende culturen en gewoontes op reis te gaan en samen te werken. En ik denk dat we dat heel goed hebben gedaan! 

Na deze 10 weken is het ook goed dat we een periode van rust hebben, en even kunnen bijkomen van alle indrukken die we hebben gehad. Alleen al het verplaatsen om de 4-5 dagen naar een nieuwe plek, het in- en uitpakken van de auto's en onze bagage en de lange patiënten dagen is toch wel iets wat je voelt en zijn we allemaal toe aan een rustperiode. 
Ook is het goed weer een normale maaltijd te kunnen eten, de afgelopen weken was het vaak eenzijdig eten en zeker niet genoeg groenten en vitamines wat we ook allemaal wel merken. Ons lichaam heeft wat onderhoud nodig :). 

Na deze periode zullen we als team nog 2 regio's gaan bezoeken om patiënten te selecteren. Daarna arriveert het hele Pre Operatieve Team en zullen we als team training hebben. Het is een nieuw team wat voorheen 2 verschillende teams was, screening en opname. Dit is nu 1 team geworden om de stroom wat efficiënter te maken en ik wordt de teamleider van het team. Betekent ook een nieuwe periode voor mij wat ongeveer vanaf half januari zal ingaan. Als het schip is aangekomen in Senegal zullen wij als team ook 'verhuizen' naar het schip en daar verder installeren. 
Ik kijk er erg naar uit, hoe leuk is het om dan alle patiënten weer te zien die we hebben geselecteerd! De patiënten zullen bij ons in het team de tweede check krijgen en er volgt een consultatie met de chirurg, daarna zal besloten worden of we de patiënt kunnen helpen. 

Omdat ik 2 jaar heb getekend voor Mercy Ships zal ik in januari ook een cursus gaan volgen, OnBoarding. Dit duurt een 4 weken wat normaal in Texas plaatsvind maar ik zal dit online volgen vanuit Senegal. Ik zal daar meer over vertellen als het heeft plaats gevonden. 
Dit betekend wel dat januari een drukke maand zal zijn waar we nog patiënten zullen selecteren, een nieuwe team opzetten en vervolgens ook de training begint. Daarom extra fijn om nu even een break te hebben.  

Dit is de laatste blog van dit jaar! Zo aan het einde van het jaar wil ik van de gelegenheid gebruik maken om jullie allemaal heel hartelijk te danken voor het lezen van mijn blog en al het meeleven. Heel fijn om reacties te ontvangen, maar ook om te horen hoe het in NL is. 

Ik wens jullie hele goede kerstdagen en een veel zegen en gezondheid voor het nieuwe jaar! 

Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven,
en de heerschappij rust op zijn schouder en men noemt hem
Wonderbare Raadsman, Sterke God, Eeuwige Vader, Vredevorst!

© 2022 Reisblog van Eline. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.