Africa Mercy is aangekomen in Senegal!

07-02-2022

Je leest het goed, de Africa Mercy is aangekomen in de port van Dakar, Senegal. 1 February was een dag waar we lang naar uit hebben gekeken, maar soms ook niet naartoe durfde te leven. Tijdens mijn trip door Senegal leek deze dag nog zo ver weg en moesten we ook realistisch blijven dat er nog van alles kon veranderen, mede ook door covid. Maar we zijn ontzettend dankbaar en blij dat het schip op 1 February hier is aangekomen, dat was een fantastisch moment! 

Mijn laatste blog is al even geleden, 24 december om precies te zijn en die heb ik online gezet toen ik op het vliegveld zat.. Geheel onverwachts ben ik een paar dagen naar NL geweest en heb ik de feestdagen thuis doorgebracht, wat een hele fijne break was! In de eerste week ben ik weer teruggevlogen naar Dakar en is het werk weer gestart. 
Onze trip door Senegal is afgerond, maar er komt nog een hoop werk bij kijken wat nog afgerond moet worden. Administratie, follow up met patiënten, uploaden van patiënten foto's en alles verwerken in de computer. 
In Dakar moet de patiënten selectie nog volgen en hebben we in de tweede week van januari alleen patiënten gezien die we in februari kunnen inplannen. De andere patiënten zullen later volgen. 

In januari is ook ons team veranderd en zijn er nieuwe teamleden aangekomen. Ik ben nu geen onderdeel meer van het Patient Selection Team, maar van het Preoperative Team. 
Het Preoperative team is een nieuwe concept waarin we screening en opname combineren en van transport naar Dakar tot opname in het ziekenhuis onder onze verantwoordelijkheid valt. De patiënten hebben allemaal een afspraak gekregen in de komende maanden en hebben een datum gekregen voor de transport dag. Op deze dag worden zij opgehaald bij het ziekenhuis in de regio en worden zij naar het Hope Center gebracht. Het Hope Center is de plek waar de patiënten voor en na de operatie verblijven en ligt op 15 min afstand van het schip. Na een week van quarantaine en restricties hebben zij de eerste afspraak bij ons in de tent (onze werkruimte op de kade). Op deze dag is er een tweede medische controle en worden de metingen herhaald zoals de bloeddruk en glucose en worden er andere gezondheidsvragen gesteld. Na deze dag volgt er een consultatie dag waar de chirurg de patiënt ziet en de definitieve beslissing maakt voor een operatie of niet. Als de patiënt geopereerd kan worden wordt de opname in gang gezet en worden zij ingepland voor de operatie. 

De eerste patiënten zullen morgen aankomen! Op dit moment ben ik onderweg met een klein team om te ondersteunen bij het eerste transport. Afgelopen zaterdag ben ik vertrokken en hoop woensdag weer terug op het schip te zijn. Het is een logistieke operatie om iedereen in de juiste bus te krijgen en voordat de patiënten in de bus gaan worden zij getest op covid en dit moet genoteerd worden. Naast de chauffeur van de bus is er nog een persoon aanwezig die dit zal gaan coördineren en de patiënten naar Dakar brengt. Omdat het het eerste transport is moet er getraind worden en dat is waarom wij de eerste keer mee reizen en patiënten uit verschillende regio's gaan ophalen. Om een kleine indruk te geven over de afstand die zij af moeten leggen hier een voorbeeld. Patiënten die om 07:00 uur worden opgehaald in de regio halen daarna patiënten op in de volgende regio en gaan door naar Dakar, verwachte aankomsttijd is 21:00 uur. Het betekent voor sommige patiënten dat zij de dag eerder al naar de ophaalplek moeten komen omdat zij nog een paar uur moeten reizen om daar te komen. Het zijn dus lange reisdagen.
Deze week wordt ook onze tent klaargemaakt voor gebruik en hopen we de eerste patiënten komende maandag te zien voor hun afspraak. Het voelt als een nieuw begin, een nieuwe start en dat is het ook wel een beetje. Ik kijk er naar uit om weer patiënten op de kade te zien en deze fieldservice te gaan starten. 

In mijn vorige blog vertelde ik over de On Boarding training die ik op dit moment volg. Het is een training van 4 weken en deze week is de laatste week. Elke week heeft een eigen thema en geeft veel verdieping en nieuwe inzichten, een goede basis om deze komende 2 jaar in te gaan. De thema's gaan over het ontstaan van Mercy Ships, de waarom's en de visie en missie, over community, over geloof en wat ons verbindt in het volgen van Jesus, over persoonlijkheid, sterkte punten, transitie en onze kijk op de wereld. Zomaar wat onderwerpen die voorbij komen en je laten nadenken over waar je staat en waar je kunt groeien. Het is ook wel intensief omdat ik naast deze training ook het werk heb wat doorgaat en het wel fijn is om na deze week volledig te gaan richten op het werk. 

Afgelopen woensdag ben ik verhuisd naar het schip, heel fijn om daar weer te zijn en wat bekende gezichten te zien. Het voelt zo vertrouwd, alsof ik niet weggeweest ben! Na deze korte trip hoop ik voorlopig op het schip te zijn en mijn plekje te gaan maken, al m'n tassen uitpakken in plaats van leven uit een tas en gaan settelen wat ik toch ook wel fijn vind na deze maanden van reizen. 

Ik ga het voor nu hierbij laten, ontzettend leuk om te weten dat er meegeleefd en gebeden wordt, dat doet me goed! 

Ik ben dankbaar voor:
- Gezondheid en negatieve covid testen in het team
- Aankomst van het schip in Senegal
- Mogelijkheid om te starten met de fieldservice 
- De eerste patiënten die morgen zullen aankomen

Wil je meebidden voor:
- Onze patiënten die de lange reis moeten gaan maken
- Gezondheid patiënten en beschermen voor covid 
- Energie voor het team om de fieldservice goed te kunnen starten

Nog een leuk weetje.. Het nieuwe schip, de Global Mercy, komt van 26 Feb - 14 Mar naar Rotterdam! Dichterbij kan niet en je kunt het schip bezoeken. Voor alle informatie verwijs ik je graag door naar deze website:

https://globalmercy.org/nl/

Vergeet niet 26 Feb in je agenda te zetten, dan kun je vanaf de Erasmusbrug de Global Mercy binnen zien varen! 

Hartelijke groet! 

© 2022 Reisblog van Eline. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.