Het is begonnen..

26-03-2022

Je denkt misschien, het is begonnen? Ook al ben ik inmiddels bijna 6 maanden in Senegal, toch voelt het alsof we nu 'begonnen' zijn. Van oktober tot januari heb ik voorbereidend werk gedaan waarvan de patiënten selectie een onderdeel was. Nu het schip is aangekomen kunnen we starten met deze fieldservice, de periode dat we onze patiënten zullen zien in Senegal. Dat is een periode van 10 maanden en zal tot eind november/ begin december duren. 

Voordat we beginnen in een land wordt er een chirurgisch rooster gemaakt, een rooster met alle verschillende specialismen en het aantal weken dat er geopereerd wordt. Op basis daarvan word bepaald hoeveel patiënten er ingepland kunnen worden en we kunnen selecteren tijdens de patiënten selectie. Het betekend ook dat niet alle specialismen tegelijk geholpen worden, daar zit een bepaalde volgorde in. 
Vorige keer vertelde ik dat de eerste patiënten zijn aangekomen in het Hope Center, inmiddels zijn de eerste patiënten geopereerd en zelfs al ontslagen! Dat is iets om dankbaar voor te zijn. 
Tussen de tijd van aankomst in het Hope Center en inplannen voor operatie zit 10 dagen. In die 10 dagen zitten 6 dagen of quarantaine en daarna komen de patiënten naar het schip voor hun afspraken. We zien de patiënten in de tent voor Nurse and Diagnostic, een dag waar we bloed prikken, controles doen en een algemene gezondheid check doen met vragen. Daarna volgt op een andere dag de Surgeon Consultation, de chirurg ziet de patiënten en maakt een een plan voor de patiënt en maakt de beslissing of we de patiënt kunnen opereren of niet. Daarna wordt de OK planning voor de komende 2 weken gemaakt en kunnen we de afspraak geven aan de patiënten wanneer hun opnamedag is. 
Dit betekent veel plannen, veel veranderingen door allerlei omstandigheden en overzicht houden over alle patiënten die nog niet ingepland zijn maar nog wel moeten worden ingepland. 

Het team is bijna compleet, en dat is heel fijn! We hebben de afgelopen weken gewerkt met een half team waardoor we allemaal dubbele rollen hadden en met elkaar probeerde om het zo goed mogelijk te doen. Ik denk dat we veel hebben bereikt met elkaar, maar het is ook goed dat er stabiliteit gaat komen en we allemaal gaan doen wat we eigenlijk moeten doen en er daardoor ook meer tijd komt voor training. Mijn positie is, voordat het schip aankwam, gewijzigd naar de manager van het team en ben daar erg blij mee. Doordat we posities miste heb ik ook nog niet 100% mijn baan kunnen doen maar kijk er erg naar uit. Het is leuk en leerzaam om bij alle processen betrokken te zijn en na te denken over de lange termijn in plaats van de dagelijkse coördinatie. Ons team bestaat uit 9 personen en ik zal het proberen een beetje uit te leggen. Wij zijn het Preoperative Team wat de zorg heeft voor transport van de patiënt vanuit huis tot de opname van de patient. Onder mij vallen een logistic coordinator, clinical supervisor and a administrative assistant. De logistic coordinator organiseert het patiënten transport, heeft contact met de bus company om te zorgen dat er bussen en drivers beschikbaar zijn en overziet het transport wat elke vrijdag plaatsvind om een nieuwe groep patiënten vanuit verschillende regio's te ontvangen. Ook zorgt hij voor lokale verwijzingen of organiseren van bloed/biopsie in een lokaal ziekenhuis. De administrative assistant is verantwoordelijk voor de verwerking van alle patiënten gegevens in onze database, overzicht houden en dagelijkse lijsten maken voor alle patiënten die naar onze tent komen of opgenomen worden, maken van patiënten badges en ondersteunen bij allerlei dingen. De clinical supervisor is verantwoordelijk voor het medische gedeelte van het team, overziet het proces, houdt protocollen en policies up to date, is betrokken bij het inroosteren van alle operatie en werkt samen met de teamleider in de tent. In de tent werkt de teamleider die de dagelijkse coördinatie heeft over alle patiënten die gezien moeten worden en werkt met 4 verpleegkundigen. Naast deze 9 personen werken we samen met 7 day crew, allemaal uit Senegal, die ons helpen met de vertaling, geven van HIV counseling, afnemen van vragenlijsten en ondersteunen de verpleegkundigen met de taken waar mogelijk. 
Mijn taak is om alle processen in het team te overzien en plannen te maken voor de hele periode dat we hier zijn en zelfs al te denken over volgend jaar. Iets wat nieuw is voor mij maar erg leuk om te doen en te kunnen groeien in mijn rol. 

De eerste foto's staan online die gemaakt zijn door communications en gedeeld mogen worden! Onderstaand zie je een foto van onze enthousiaste day crew en 2 nurses aan de rechterkant. Ook wat foto's van patiënten die we inmiddels gezien hebben. 

Ik ga het hierbij laten, dit keer een lang verhaal maar het is denk ik leuk om een beetje inzicht te krijgen in het werk wat we doen en het team waar ik onderdeel van ben.  Hieronder nog wat plaatjes van het schip en mijn cabin.


Ik wil jullie vragen te bidden voor:

  • Onze patiënten die niet geholpen kunnen worden en een NEE te horen krijgen. Dit is soms erg confronterend zeker als het te ver of te gecompliceerd is omdat dat juist de patiënten zijn die we willen helpen.
  • Het wegblijven van COVID, wat de laatste weken veel invloed heeft gehad op het operatie rooster en sommige patiënten niet meer geholpen kunnen worden. 
  • Energie voor het team, dat we na deze heftige start de energie hebben om verder te gaan en dit met net zoveel plezier doen als het begin. 
  • De posities in ons team die gevuld zijn en waar we dankbaar voor zijn.


Wens jullie een heel mooi weekend!


© 2022 Reisblog van Eline. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.