Nog 60 dagen..

12-09-2022

Nog 60 dagen.. Tot de laatst geplande operatie van deze field service in Senegal. Ongelofelijk! Dat klinkt alsof ik aan het aftellen ben, maar we zijn inmiddels ruim over de helft en het eind komt in zicht. Het einde van deze 10 maanden wat is gestart in February. Het voelt ook een beetje raar om na intensieve maanden, het werkbaar maken, de flow doorhebben en team building nu weer af te 'moeten' ronden.  

Gelukkig hebben we nog zo'n 2,5 maand waarin we patiënten kunnen en mogen zien en de operaties doorgaan. Voordat we helemaal afronden is het halverwege November en is er tijd om in te pakken. Tijdens een field service werken we met een surgical schedule, een operatie rooster wat van te voren is gemaakt en wat invloed heeft op het selecteren van de juiste patiënten voor het juiste specialismen. Op dit moment hebben we Orthopedics afgerond, waarin we veel kinderen hebben gezien met krom gegroeide benen. Het is een intensief traject waar de kinderen voor de operatie een consult krijgen met de fysiotherapeut, de operatie hebben, beide benen ingegipst worden en vervolgens de revalidatie volgt van een paar weken. Dit is best zwaar voor de kinderen maar het is ook fantastisch om ze te zien lopen met hun loopgips achter een looprekje. Het is een verblijf van weken wat flinke impact heeft op de patient en de familie om zolang van huis te zijn. 
In het Hope Center (de plek waar alle patiënten voor en na de opname verblijven tot aan ontslag) was een goede plek om alle oefeningen voort te zetten en werd er flink geoefend. Zoals je kunt zien op de foto is het een echte groepsactiviteit. 

Op dit moment hebben we reconstructive plastic surgery wat plastische operaties betekend voor patiënten met vergroeid littekenweefsel. Door verbrandingen is er dit weefsel ontstaan wat het eigen leven is gaan lijden en wat contracturen kan veroorzaken. Deze verbrandingen zijn vaak ontstaan door open vuren waarop gekookt wordt. Zie hieronder een video over het plastic programma en de operaties die worden aangeboden. 

Voor ons team betekent het dat we begin November de laatste chirurgen consulatie en opnames zullen hebben en wij als eerste de 'tent' sluiten, letterlijk! De tenten op de kade moeten als eerste uitgeruimd worden wat een hoop werk is voor ICT, elektriciteit en dan al onze voorraad en spullen. Ik merk dat er voor mij taken komen die te maken hebben met het einde van de field service en ook het opstarten van de volgende field service. Het is leuk om in deze processen mee te denken en te zien hoe we bepaalde taken het beste kunnen aanpakken. Aan het einde zullen wij alles moeten schoonmaken en inpakken en zal de transitie naar de Global Mercy plaats vinden. Er moeten orders gedaan worden voor alles wat we nodig hebben voor volgend jaar en ik moet beginnen met het vormen van mijn team. Een aantal mensen zijn, net als ik, voor langer hier en gaan dus mee naar volgend jaar. Sommigen hebben een commitment tot aan het einde van de field service en die functie komt dan open. Leuk om op deze manier alvast vooruit te kijken en bezig te zijn met de volgende field service. Voor nu is de planning om begin December naar Tenerife te varen en daar zal dan de transitie beginnen naar de GLM. 

Het regenseizoen is begonnen en dat geeft soms flinke regenbuien en storm. Zo hebben we een aantal weken geleden op zondag flinke storm gehad met schade aan de tenten op de kade. De tent waar de patiënten onder wachten was door de wind opgetild en op onze tent terecht gekomen om vervolgens op de andere tent te landen. Dit veroorzaakte een flinke scheur in het doek in onze tent waardoor we genoodzaakt waren om de hele tent uit te ruimen (Zie foto's hieronder). Alle computers, tafels, stoelen, papier, voorraad, letterlijk alles. Gelukkig was er een afdeling in het ziekenhuis vrij en konden wij met het team 'verhuizen' aan boord en kon de tent gemaakt worden. Inmiddels zijn we weer terug in onze tent en zijn we iets beter voorbereid op een dergelijke eventuele storm. Het vervelende met de regen in Dakar is dat met een flinke regenbui er veel straten onder water staan en eigenlijk alles stilstaat. Het verkeer heeft vervolgens grote problemen en er zijn zelfs gewonden en doden gevallen doordat een viaduct was ingestort. Dit is wel echt heel serieus en dat maakt dat de regen hier toch wel iets anders voelt dan thuis omdat je weet wat voor gevolgen het heeft. 

Ik wil jullie bedanken voor het lezen, voor het meeleven en voor de support wat ik ontvang! 
Ik wil jullie vragen te bidden voor goed lopende 60 dagen, waarin we met energie en vreugde ons werk mogen doen, en voor wijsheid voor het nadenken over het inpakken en transitie naar de GLM. 
Een volgende bericht zal hoogstwaarschijnlijk volgen vanaf Tenerife.. Raar om te bedenken maar kijk er ook zeker naaruit! 

Een hartelijke groet vanuit Dakar! 

© 2022 Reisblog van Eline. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.